home De eik als boom Eik en mens De eik inspireert Eropuit en zelf doen Ook dat nog
Identiteitskaart van de eik   Hotel zomereik   Bomenkringloop   Knoteiken   Levend erfgoed   Reizende eiken   Educatief pakket    

Levend erfgoed

   

>

 

Het Symposium "Oude bomen als levend erfgoed" op 14 april in Hasselt, was een groot succes, met meer dan 200 deelnemers. Binnenkort vindt u hier het volledige video- en fotoverslag.

De presentaties van de verschillende sprekers werden gebundeld in één pdf. Die kan u hier downloaden.

De teksten van de sprekers werden ook gebundeld in één pdf. Die vindt u hier.

 

Naar aanleiding van dit symposium besteedde Radio 1 aandacht aan oude bomen in Vlaanderen.

* Luister hier naar 'Voor de Dag' waarin Ilse Ideler vertelt over het belang van knoteiken.

* Luister hier naar 'Stories' waarin Lummenaar Koen Luts vertelt over de Duizendjarige Eik.

 

 

Dendrochronologie

 

dendrochronoloog aan het werkHet knotten van een boom is een drastische ingreep. In de lente die volgt op het afhakken van de takken heeft de boom maar weinig bladeren. En die zijn net nodig om de boom te voorzien in energie en voedsel.


In de eerste vier tot zes jaar na het knotten, maakt de boom groeiringen die duidelijk smaller zijn dan wanneer hij over een volledige kroon beschikt met het maximaal aantal bladeren. Je ziet dat op de doorsnede van een knoteik hieronder. De groeirichting is naar links. De boom is geknot in 1972 en in 1990. Het hout dat gevormd is direct na die gebeurtenissen ziet er anders uit, heeft een andere textuur, dan normaal hout. In de jaren voor en na deze twee knotbeurten heeft men smalle rijen met hol weefsel – dat is lentehout – gevolgd door brede rijen meer effen zomerhout.

 

Het voorkomen van dergelijk spoor van het  knotten in de boom heet "de dendrologische signatuur" van het knotten. Nu dat bekend is, zal er bij onderzoek van oude gebinten en van hout uit archeologische opgravingen ook speciaal aandacht aan gegeven worden. Het voorkomen daarvan levert informatie over de wijze waarop bomen – lang geleden – beheerd werden. En dat is dan weer van nut bij landschapshistorische reconstructie en bij het achterhalen van het soort energiebron dat onze voorouders tot hun beschikking hadden.

 

 

Een recent artikel over dendrochronologie, met onder meer de doorsnede van de knoteik is
"Ringen tellen – dendrochronologie uitgelegd", Haneca, Kristof, Erfwoord 55, aug-okt 2009: 32-34. Lees het hier.

Klik hier voor een poster met uitleg rond dendrochronologie.

 


 

 

logo RLLK copyright RLLK Design Just Catch Up CMS NettoolS Europese Unie Vlaanderen Provincie Limburg VCM